5 tips hur du minskar din energiförbrukning i tvättstugan

I tider då elpriserna skjuter i höjden och utgifterna är högre än vanligt kan det vara bra att hitta små knep för att dra ner på energianvändningen. Tvättstugan är ett ställe där det finns många sätt att minska energiförbrukningen utan att kompromissa med renlighet eller kvalitet. Men att spara energi i tvättstugan är inte bara fördelaktigt för plånboken, utan självklart också för miljön. Kolla in våra tips nedan för miljötänk i tvättstugan och hur du minskar din energiförbrukning och bidrar till en mer hållbar framtid för vår planet.

1. Fyll tvättmaskinen vid varje tvätt för minskad energiförbrukning

Även om nyare maskiner klarar av att anpassa mängden vatten till varje tvätt så är den energi som går åt fortfarande är boven. Enligt ett test som Energimyndigheten gjort går det i genomsnitt åt 67% mer energi för att tvätta två halvfulla maskiner i 40-grader jämfört med att tvätta endast en helt fylld tvättmaskin i samma temperatur. Det är därav bättre att fylla upp en hel maskin än att tvätta två halvfulla. Däremot ska du självklart inte packa din tvättmaskin för mycket så den blir överfull. Detta leder bara till att dina kläder tvättas sämre.

Ett annat råd vi vill ge är att inte heller använda förtvätt i onödan. Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och tvätten blir därför ordentligt blötlagd även utan förtvätt. Förtvätta därför endast om kläderna är extremt smutsiga.

Vill du ha mer tips på hur du underhåller din tvättmaskin så den håller längre, du får lägre energikostnader och renare tvätt? Läs mer om underhåll av tvättmaskin här!

2. Välj miljömärkt tvättmedel & dosera rätt mängd i din tvättmaskin

Det är självklart viktigt att välja ett miljömärkt tvättmedel, samt att du doserar rätt mängd när du ska tvätta. Om du överdoserar tvättmedlet blir tvättresultatet sämre, din maskin får jobba hårdare och du måste spendera mer pengar på inköp av tvättmedel. Risken är även stor att det skapas mer lödder samt att tvätten inte sköljs rent ordentligt, vilket kan slita på tvättmaskinens prestanda. Detta kan också leda till att tvättmedelsrester blir kvar på kläderna, som i sin tur kan utveckla allergier om du har otur och känslig hud.

Stockholms kommunala vatten är mjukt och det står på paketet hur du ska dosera beroende på om du har mjukt, medelhårt eller hårt vatten. Observera också att tabellerna för rätt dosering på tvättmedelspaketen gäller för full tvätt. Tvättar du därför med halvfulla maskiner ska du således halvera mängden tvättmedel. Regnkläder och kläder med funktionsmaterial, som exempelvis Gore-Tex, ska dessutom ofta tvättas helt utan tvättmedel. Läs därför tvättråden på kläderna för att inte förstöra dina kläder eller använda tvättmedel i onödan.

3. Tvätta i rätt temperatur för lägre energikostnader

Att tvätta i varmt vatten sliter på kläderna samt ökar energianvändningen. Följ därför tvättråden och välj temperatur utefter hur smutsiga plaggen är. Det enda som egentligen behöver tvättas i 60 grader är lakan och handdukar eftersom de kan ha kvalster och bakterier på sig.

Vissa klagar på att det blir dålig lukt från tvättrummet om man endast tvättar på låga temperaturer, detta på grund av att bakterier får fäste vid lägre temperaturer. Detta går däremot enkelt att motverka genom att tvätta 90 graders tvätt emellanåt, samt att alltid lämna luckan och tvättmedelsfacket öppet efter varje tvätt.

4. Använd torkställ istället för torktumlare

En annan riktig energibov är torktumlare och torkskåp. En torktumlare är en stor energislukare och kan dra upp till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin. Att låta tvätten hängtorka i stället för att torktumla sparar därför både på miljön och plånboken. Genom att hängtorka ser du alltså till att det inte går åt någon extra energi, plus att slitaget på kläderna minskar. I stället för att köra tvätten i torktumlaren rekommenderar vi därav att hänga upp kläderna på galgar eller en torkställning och låta det torka den naturliga vägen.

Om du ändå använder en torktumlare kan du ta del av våra bästa råd vid underhåll av torktumlare, för att den ska fungera så effektivt som möjligt och inte dra onödiga mängder energi. Läs mer om underhåll av torktumlare här.

5. Miljöboven i tvättstugan – Därför ska du inte använda sköljmedel

Sköljmedel innehåller kemikalier som bryter ner klädernas elasticitet. Handdukar tappar även sin uppsugningsförmåga när man tvättar med sköljmedel, samt att träningskläder och funktionskläder blir av med sin andningsförmåga och luktar illa. Sköljmedlet täpper alltså igen de små hålen i mikrofibrerna i plaggen som gör att de inte längre kan andas och föra bort fukt, vilket leder till en onödig utgift när du måste köpa nya klädesplagg.

Kemikalierna i sköljmedlet, samt parfymen som tillför lukt, försvinner inte från kläderna. För att lukten ska sitta kvar längre i plaggen tillsätts ftalater, vilka är hormonstörande och svåra att bryta ner. Det är därav inte bara klädesplaggen som tar skada när du använder dessa medel, utan också vår planet. Kemikalierna transporteras nämligen ut i våra hav och på så sätt förorenar vårt vatten. Om du däremot ändå vill använda sköljmedel, se då till att välja ett miljömärkt alternativ!

Har du en tvättmaskin, torktumlare eller annan maskin i tvättstugan som behöver reparation eller service? Då finns Hushållsservice Söderort här för dig! Skicka in en felanmälan, eller kontakta oss så ser vi till att hjälpa dig på bästa sätt!

Vitvaruinstallation, reparation av vitvara eller vitvaruservice i Stockholm? Vi hjälper dig!