Miljötänk i tvättstugan

Praktiska tips för miljötänk i tvättstugan 

1. Fyll maskinen – Även om nyare maskiner klarar av att anpassa mängden vatten till varje tvätt så är energin som går åt fortfarande boven. För en 40-graders tvätt går det åt i genomsnitt 67% mer energi för att tvätta två halvfyllda maskiner, jämfört med att tvätta en helt fylld tvätt. ( Detta enligt ett test som Energimyndigheten har gjort )

Bättre att fylla upp en maskin än att tvätta två halvfulla maskiner. OBS! Packa dock inte tvättmaskinen för mycket så den blir överfull, då tvättas dina kläder sämre.

2. Dosera rätt mängd tvättmedel – På paketet står det hur du ska dosera beroende på om du har mjukt, medelhårt eller hårt vatten ( Stockholms kommunala vatten är mjukt )

Om du överdoserar tvättmedlet blir tvättresultatet sämre, risken stor att det skapas mer lödder och att tvätten inte sköljs rent ordentligt och tvättmedelsrester blir kvar på kläderna. Är du känslig och har otur kan det göra så att du utvecklar allergier.

Observera att tabellerna för rätt dosering på tvättmedelspaketen gäller för full tvätt! Tvättar du halvtvätt ska du således halvera tvättmedelsmängden.

Regnkläder och kläder med funktionsmaterial som tex Gore-Tex ska ofta tvättas helt utan tvättmedel. Läs tvättråden på kläderna. Kom ihåg att välja ett miljömärkt tvättmedel.

3. Skippa Sköljmedlet – Sköljmedel innehåller kemikalier som bryter ner plaggets elasticitet. Parfymen i sköljmedlet är en blandning av dessa kemikalier. Lukten och kemikalierna försvinner inte ifrån kläderna, för att lukten ska sitta kvar längre tillsätts Ftalater. Ftalater är hormonstörande och svåra att bryta ner, de försvinner ut i våra hav och förorenar vårt vatten. Om du ändå vill använda sköljmedel, välj ett miljömärkt alternativ!

Observera att tex handdukar tappar sin uppsugningsförmåga när man tvättar med sköljmedel.

Tränings- och funktionskläder gjorda av mikrofiber är gjorda för att andas och föra bort fukten, sköljmedlet täpper igen dessa små hål i kläderna och gör snabbt att kläderna slutar andas och istället börja lukta illa.

4. Tvätta i rätt temperatur – Att tvätta onödigt varmt sliter på kläderna, följ tvättråden och gå på hur smutsiga plaggen är. Det enda som egentligen behöver tvättas i 60 grader är lakan och handdukar ( Detta pga kvalster och bakterier )

Vissa klagar på att det blir dålig lukt ifrån tvättrumman om man endast tvättar på låga temperaturer, detta på grund at att bakterier får fäste vid lägre temperaturer. Motverka detta genom att tvätta 90 graders tvätt emellanåt, samt lämna alltid luckan och tvättmedelsfacket öppet efter varje tvätt.

5. Förtvätta inte i onödan – Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och tvätten blir därför ordentligt blötlagd även utan förtvätt. Förtvätta endast om kläderna är extremt smutsiga.

6. Låt de kläder du är rädd om hängtorka – Att låta tvätten hängtorka i stället för att torktumla, sparar på miljön och plånboken, eftersom det inte går åt någon extra energi plus att slitaget på kläderna minskar. En torktumlare drar upp till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin.

I stället för att köra tvätten i torktumlaren, häng upp kläderna på galge eller torkställning. 

Miljödiplom - Svensk miljöbas