Underhåll av torktumlare

Regelbundet underhåll av din torktumlare kan både spara energi och förlänga livslängden på din maskin

  • Tänk på att stänga av strömmen innan bu börjar med någon som helst rengöring av maskinen.

  • Det sk luddfiltret finns i en mängd olika former och storlekar beroende på märke och modell, men sitter på hushållsmaskiner alltid placerad i luckan. Detta filter skall göras rent varje gång maskinen har använts. Med jämna mellanrum kan man lägga filtret i ljummet vatten med lite handdiskmedel för att lösa upp de feta partiklarna ( från tvätt och sköljmedel )  som sätts fast i det fina nätet.

  • På vissa modeller sitter det ett filter nertill i lucköppningen, detta skall också rengöras regelbundet, och kan även dammsugas rent.

  • Tänk på att ett filter som inte är ordentligt rengjort kan bidra till en sämre tork funktion och förlänger torktiden vilket också bidrar till att bli en liten energibov.

  • Har du en sk värmepumpstumlare är det viktigt att filtret som sitter bakom frontplåten görs rent eller byts ut kontinuerligt ( se hur Ni tar bort frontplåten på Er bruksanvisning ) Om Ni i stället har en kondenstumlare sitter det på samma ställe ( bakom frontplåten ) en sk kondensor som skall monteras ut och sköljas rent flera ggr om året beroende på hur mycket man använder maskinen. Om detta inte görs sätts systemet igen och maskinen fungerar inte som den ska.

  • Ur miljösynpunkt är det bättre att hänga sina kläder på tork förstås, men har man en torktumlare är det viktigt att faktiskt köra den lite då och då. Dessa maskiner mår bättre av att köras än att stå stilla, då drivremmarna kan få veck på sig och skadas och därav sedan gå av.

Miljödiplom - Svensk miljöbas