Energiklass på vitvaror – vi hjälper dig!

Oavsett om du själv köpt vitvaror eller inte, så har du mest troligt hört talas om energiklasser. Det kan dock vara svårt att förstå vad begreppet innebär, inte minst efter att det infördes en ny energiskala 2021.

Men misströsta inte! Vi hjälper dig att besvara några av de vanligaste frågorna.

Vad betyder de olika energiklasserna?

Enkelt förklarat visar en vitvaras energiklass hur mycket energi produkten förbrukar. Energin mäts i kWh, kilowattimmar, som är ett mått på hur mycket el som används över tid. Ju högre energiklass en produkt har, desto mindre el använder den, vilket innebär att den kan användas längre innan den förbrukar lika mycket kWh som en produkt med en lägre energiklass.

Vad är skillnaden mellan den gamla och den nya energiskalan?

Sedan 2021 har en ny skala för energimätning införts. Tidigare har vitvaror och hushållsapparater blivit märkta efter en skala från A+++ till D, men den nya skalan går istället från A till G. För tillfället är det endast produkter som kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin och TV-apparater som bedöms efter den nya skalan, medan varor som ugn, torktumlare, fläkt och uppvärmningsprodukter fortfarande behåller den gamla märkningen ett tag till.

Den gamla energimärkningen:

Den nya energimärkningen:

Anledningen till att en ny skala för energimätning infördes är för att sporra producenterna till att fortsätta utveckla energieffektiviteten hos de produkter som framställs. Eftersom den nya märkningen ställer högre krav för varje energinivå kommer många av de effektivaste produkterna på marknaden till en början ha märkning B eller C som högst, innan tillverkarna hinner börja förbättra sina produkter som kan nå upp till nivå A. Då den gamla skalan togs fram för 25 år sedan var det många moderna produkter som hade fått betyget A+++, vilket ansågs göra det svårare för konsumenten att jämföra produkter med varandra och därmed göra välgrundade val.

Vilken energimärkning är bäst?

I den gamla märkningen är det alltså A+++ som är mest energieffektivt, medan D visar på att en produkt förbrukar mycket energi. Likadant är det på den nya skalan, där A är bäst och G längst ned. Eftersom den nya skalan sätter andra krav på hushållsprodukternas energiförbrukning jämfört den gamla märkningen är det svårt att jämföra produkter som är bedömda med olika skalor. Har du exempelvis ett kylskåp som enligt den gamla skalan är bedömd till A+++ kan den vara bedömd till nivå C enligt den nya skalan. Tycker du att det är komplicerat att jämföra liknande produkter enligt bokstäverna kan du alltid kolla på siffran som anger den årliga energiförbrukningen i kWh för en produkt – exempelvis 120 kWh / annum – och väga produkterna mot varandra utifrån det måttet.

Varför behöver jag bry mig om energiklassen på mina vitvaror?

Genom att välja vitvaror med låg energiförbrukning bidrar du till att minska växthuseffekten, vilket på sikt får planeten att må bättre. Samtidigt kan du även spara en hel del pengar. Eftersom en vara med hög energiklass kan användas längre tid innan den uppnår en kWh, minskar elanvändningen i hemmet och därmed också beloppet på elfakturan.

Exempel på hur man läser av de nya energimärkningarna

Behöver du hjälp med vitvaruinstallation, reparation av vitvara eller vitvaruservice i Stockholm?