Underhåll & rengöra tvättmaskin

Att underhålla din tvättmaskin regelbundet är en viktig del i att hålla den i god form och säkerställa att den fungerar effektivt under en längre tid. Om du inte tar hand om din maskin, eller använder den på fel sätt, finns det en stor risk att du måste spendera onödiga pengar på reparationer, service eller kanske till och med en helt ny tvättmaskin. Här kommer därför några tips på hur du tar hand om din tvättmaskin rätt och på så sätt både förlänger livslängden, men även undviker att dina kläder luktar illa eller inte rengörs ordentligt.

Hur mycket tvättmedel? Överdosering sliter på tvättmaskinens prestanda

För det första, följ doseringsanvisningarna på tvättmedelsförpackningen och överdosera inte. När du använder för mycket tvättmedel kan det förkorta livslängden på din tvättmaskin eftersom den får svårt att spola bort allt medel och därav måste överarbeta. Om inte allt tvättmedel försvinner fastnar det istället i systemet, trumman och kring elementen och gör att maskinen inte kan fungera som den ska, vilket sliter på tvättmaskinens prestanda. Tvätten kan dessutom få fläckar och risken för allergier ökar kraftigt.

Avkalka tvättmaskin & tvätta i 90 grader med citronsyra

Tips nummer två är att ta för vana att då och då tvätta en tvätt utan kläder med höga temperaturer, närmare bestämt i 90 grader. När du gör detta löser maskinen upp och spolar bort tvättmedelsrester, mögelsporer och bakterier. Citronsyra kan även tillföras i tvättmedelsfacket för att hjälpa till att lösa upp resterna i systemet och tillföra en god lukt.

Du bör även se till att avkalka din tvättmaskin emellanåt för att hålla den i toppskick. Särskilt om du bor i en del av landet med hårt vatten och hög kalkhalt, eller om du har en egen brunn eftersom det då kan behöva göras oftare än normalt.

Få bort dålig lukt i din tvättmaskin – rengör tvättmedelsfack & öppna luckan

Att låta luckan till tvättmaskinen, samt tvättmedelsfacket, stå öppna efter avslutad tvätt är alltid fördelaktigt. Då kan luft komma in i systemet och på så sätt motverka mögelpåväxt och även minimera dålig lukt. Bakterier och mögel älskar varma, mörka och fuktiga miljöer, så genom att se till att hålla det torrt, luftigt och svalt förhindrar du detta från att bildas.

Det många kanske inte heller tänker på är att rengöring av tvättmedelsfacket också är viktigt för att bibehålla en väl fungerande tvättmaskin. Detta gör du enkelt genom att dra ut facket helt och skölja rent med varmt vatten och lite diskmedel. Tänk bara på att skölja noga så att inte handdiskmedel tillförs i maskinen eftersom det då kommer bildas kraftigt skum som kan sätta igen systemet på maskinen.

Rengöring av tvättmaskin – Torka lucköppning & rengör luddfilter

Har din maskin en så kallad gummibälg vid luckans öppning bör denna också rengöras kontinuerligt för att hålla smuts och tvättmedelsrester borta. Här är det lätt att ansamlingar bildas, vilket även det bidrar till dålig lukt. Kom bara ihåg att aldrig använda repande rengöringsmedel, stålull eller lösningsmedelhaltiga rengöringsmedel till detta eftersom det kan skada bälgens funktion. Även rengöring av luddfiltret, eller den så kallade nålfällan, regelbundet är viktigt. Här samlas exempelvis knappar och mynt som tvättats med kläderna som i sin tur sedan kan samla på sig smuts och orsaka fel i avloppet.

Hushållsservice Söderort – Ditt val när du måste reparera tvättmaskin

Om du underhåller och tar hand om din tvättmaskin kan du både undvika dålig lukt, bakterier och driftstörningar, samt förbättra tvättresultatet. Du sparar självklart även pengar eftersom det förlänger livslängden och undviker kostsamma reparationer, samtidigt som du minskar din energianvändning genom en effektiv och välfungerande maskin. Något som alltså både gynnar tvätten, plånboken och planeten. Win win win! Vill du ha fler tips till tvättstugan? Läs våra tips på hur du kan spara energi genom minskad energiförbrukning i tvättstugan.

Har din tvättmaskin redan börjat krångla och du behöver en erfaren och pålitlig reparatör eller servicetekniker? Då är du varmt välkommen att göra en felanmälan eller kontakta oss på Hushållsservice Söderort, så ser vi till att hjälpa dig på bästa sätt!

Vitvaruinstallation, reparation av vitvara eller vitvaruservice i Stockholm? Vi hjälper dig!